Disse vaksinene bør voksne ta

 
Visste du at flere av vaksinene vi fikk som barn ikke gir livslang beskyttelse? Mange voksne trenger faktisk å friske opp vaksiner i løpet av livet – både for sin egen helse og for å beskytte andre.

Mange voksne går rundt uten tilstrekkelig beskyttelse mot sykdommer de tror de er ferdig med. Å holde vaksinasjonsstatusen oppdatert er en viktig del av egenomsorg – og samtidig et solidarisk bidrag til å beskytte sårbare grupper.

 

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler flere vaksiner for voksne, avhengig av alder, livssituasjon og risikofaktorer. Her er en oversikt over de viktigste vaksinene du bør kjenne til:

 

1. Hvert 10. år: Vaksine mot kikhoste, stivkrampe, difteri og polio
Dette er en kombinasjonsvaksine som FHI anbefaler at alle voksne oppdaterer hvert tiende år. Kikhoste, også kalt hundredagershoste, er plagsom for voksne og kan være farlig for spedbarn. Stivkrampe kan du få hele livet, for eksempel gjennom sår. Likevel er det færre enn halvparten av oss som følger anbefalingen om å friske opp denne vaksinen.

 

2. Har du hatt vannkopper? Vurder vaksine mot helvetesild
Helvetesild skyldes at vannkoppviruset ligger latent i kroppen etter barndommen. Sykdommen kan gi sterke smerter og rammer én av tre i løpet av livet. En effektiv vaksine finnes, men inngår foreløpig ikke i et offentlig vaksinasjonsprogram og må betales privat. Den er særlig aktuell for eldre eller personer med svekket immunforsvar.

 

3. Bor eller ferierer du i områder med flått? Da bør du vurdere TBE-vaksinen
Vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE) anbefales til dem som bor eller har hytte i områder hvor viruset er påvist. Sykdommen kan gi alvorlig hjernebetennelse, og det finnes ingen spesifikk behandling. Vaksinen er særlig aktuell nå som flåttbårne sykdommer brer seg i takt med klimaendringer.

 

4. Er du voksen og seksuelt aktiv? HPV-vaksinen kan være aktuell
HPV-vaksinen beskytter mot flere krefttyper og gis i dag til ungdom, men kan også være nyttig i voksen alder – særlig ved endringer i partnersituasjon. Den er mest effektiv før smitte, men gir fortsatt beskyttelse senere i livet. Vaksinen inngår ikke i et generelt voksenvaksinasjonsprogram, men anbefales i noen tilfeller og må betales selv.

 

5. Over 65 år eller i risikogruppe? Da anbefales disse vaksinene:

  • Influensa – én gang i året
  • Covid-19 – én gang i året
  • Pneumokokk (lungebetennelse) – hvert sjette år

Disse vaksinene anbefales av FHI og vil inngå i det kommende vaksinasjonsprogrammet for voksne over 65 år og personer i risikogrupper. 

 

Nylig blitt besteforelder? Vurder RS-vaksinen
RS-virus gir luftveisinfeksjoner som kan være alvorlige for små barn og eldre. To vaksiner ble lansert i Norge i 2023 og anbefales særlig for personer over 60 år. Vaksinen er tilgjengelig for kjøp, og vurderes som aktuell for eldre som har nære relasjoner til spedbarn.

 

 

Kilder:

Folkehelseinstituttet (FHI)
Forskning.no
Aftenposten
NRK