Sterilisering er den sikreste prevensjonsmetoden. I utgangspunktet er sterilisering en permanent prevensjon. Sterilisering hos menn er et mindre inngrep enn hos kvinner. Mannlig sterilisering er som oftest vellykket og uten komplikasjoner. En sterilisering har ingen effekt på produksjonen eller frigivelsen av mannlige kjønnshormoner, så maskulinitet, skjeggvekst, mannlig stemme osv. vil være som før. Inngrepet påvirker ikke seksuell evne og lyst.
Du trenger ikke henvisning fra lege for å bli sterilisert, men vil bli bedt om å signere en ”Begjæring om sterilisering” før operasjonen.
Inngrepet gjøres vanligvis i lokalbedøvelse
Hvordan utføres sterilisering av menn?
Sædcellene produseres i testiklene og lagres i bitestiklene. Ved utløsing blandes sædcellene sammen med sædvæske. Etter steriliseringen vil man fremdeles ved utløsning ha tilnærmet samme mengde væske som før, men uten sædcellene slik at man ikke lenger kan befrukte noe egg. Etter at området er vasket sterilt og pakket inn i sterile duker letes sædstrengen frem og holdes i et grep mellom fingrene. Det settes så lokalbedøvelse i huden rett over som deretter åpnes. Gjennom et hudsnitt på 1-2 cm letes sædlederen frem og kuttes over. Det fjernes en liten bit av sædlederne og hver av endene knyttes over med tråd. Snittet i huden lukkes så med sting. Inngrepet gjøres på hver side av pungen slik at begge sædlederne kuttes over.
Er sterilisering smertefullt?
Bortsett fra selve nålestikkene når det settes bedøvelse, regnes inngrepet som smertefritt. Når man trekker i selve sædlederen kan det dog føles et lite ubehag, men man kjenner ingen smerter når man skjærer i huden, klipper over ”strengene” eller syr såret sammen. For å unngå ubehag etterpå anbefales det at man bruker en stram truse de første dagene.
Hva skjer etter en sterilisering?
Det vil være ømhet og noe hevelse i pungen de første dagene. Derfor er det greit å holde seg i ro, særlig det første døgnet. De aller fleste er tilbake til normale aktivitet i løpet av en ukes tid. Komplikasjoner som hevelse og blodutredelse er vanlig og ikke farlig. Infeksjoner som må behandles med antibiotika er sjeldne.
Når kan man ha seksuell aktivitet igjen etter sterilisering?
Etter en uke kan man gjenoppta normal seksuell aktivitet, men man er ikke å regne for steril før man etter 4 måneder har fått kontrollert sæden og funnet at den er fri for sædceller.
Refertilisering
Hvis du angrer på en sterilisering, kan sædlederne sys sammen igjen. Sannsynligheten for å bli gravid igjen er avhengig av hvor lenge siden du ble sterilisert og alderen til deg og partneren din.
Sterilisering er ingen beskyttelse mot kjønnssykdommer
Selv om inngrepet er meget effektivt i å forhindre befruktning og uønsket svangerskap, så beskytter inngrepet ikke noe på noen måte mot seksuelt overførbare sykdommer.
Hvordan påvirker steriliseringen maskulinitet og seksualitet?
Å skjære over sædlederne har ingen effekt på produksjonen eller frigivelsen av mannlige kjønnshormoner. Maskulinitet, skjeggvekst, mannlig stemme osv endres ikke av sterilisering. Operasjonen har ingen fysisk effekt på seksualiteten. Ereksjoner, utløsninger, mengden sædvæske forblir som før. Av og til opplever noen endret opplevelse med sin seksualitet, men det ligger på det psykiske planet. Noen par opplever derimot det som positivt for samlivet at bekymringen for prevensjon og eventuelle uønskede graviditeter er borte.
Du må bruke prevensjon i 3 måneder etter steriliseringen fordi det er levende sædceller i sædlederen i denne perioden. Vi anbefaler at du sjekker resultatet av inngrepet ved å levere en sædprøve etter minst 3 måneder
Ønsker du å få utført sterilisering ved Medi3 ta kontakt på tlf 70 11 70 00 (Ålesund), eller benytt vår timebestillingsfunksjon her. Du trenger ikke henvisning. Bestill time direkte.
Sterilisering er et privat tilbud, og dekkes ikke av det offentlige.
Ålesund
Kongens gate 11
Postboks 1514, 6025 Ålesund
Epost: firmapost@medi3.no (send aldri personsensitive opplysninger)
Medi3 har dessverre ikke mulighet til å behandle sensitiv informasjon eller svare på medisinskfaglige spørsmål til pasienter pr epost, på grunn av personvern.
For mer informasjon om hvordan du kan kommunisere med oss, les mer her.
Åpningstider
Mandag kl 08.00 - 20.30
Tirsdag - Onsdag - Torsdag 08.00 - 17.30
Fredag 08.00 - 15.00