Oss kvinner i mellom: Overgangsalderen

Oss kvinner i mellom: Overgangsalderen

 
Overgangsalderen (klimakteriet) er en helt normal del av kvinners liv og inntreffer gjerne i 40-50-årene. - Det er viktig å være klar over at overgangsalderen ikke vedvarer, og etter hvert vil symptomene avta. Noen kvinner vil ha så sterke plager at hormonbehandling vil være nødvendig, andre vil ikke merke noe. Det er mye du kan prøve selv for å redusere plagene og gjøre overgangsalderen lettere, sier allmennlege Ann-Cathrin Nordal Linge ved Medi3

Symptomene kan ofte komme lenge før menstruasjonen opphører og skyldes at eggstokkene gradvis slutter å fungere. Dette gjør at vi får lavere østrogenmengde i kroppen, noe som kan føre til ulike symptomer som varierer fra kvinne til kvinne.

Symptomer

Kvinner kan oppleve både fysiske og psykiske plager ved overgangsalderen, påpeker allmennlege ved Medi3, Ann-Cathrin Nordal Linge. De mest vanlige er unormal svetting, hetetokter, blødningsforstyrrelser, hjerteklapp, søvnforstyrrelser og urinveisplager. En kan også oppleve psykiske utfordringer som nedstemthet, ustabilt humør, nedsatt konsentrasjonsevne og irritabilitet, sier Linge. - Ikke alle vil oppleve plager ved overgangsalderen, men de fleste vil oppleve noen symptomer av ulik grad. En av fire vil kunne oppleve sterke plager, hevder Linge.


Fruktbarhet

Overgangsalderen markerer slutten på kvinnens fruktbare alder, og dette kan for mange oppleves vanskelig. Noen kvinner kan oppleve at selvfølelsen endrer seg når kropp og femininitet er i endring. I tillegg er det mange fysiske endringer å forholde seg til. Slimhinnene i skjeden, urinblæren og urinrøret blir tynnere og tørrere. Tørre slimhinner i underlivet kan føre til andre plager som kløe, stikking, svie og sårhet i både skjede og skjedeåpning. Livmormunnen trekker seg sammen og lukker seg etter en tid helt. En vil oppleve at både livmor og skjede blir mindre. Mange kan oppleve nedsatt sexlyst pga hormonelle forandringer, eller smerter som følge av tørr og sår skjede.


Er det hjelp å få?

Det er viktig å være klar over at overgangsalderen ikke vedvarer, og etter hvert vil symptomene avta. Noen kvinner vil ha så sterke plager at hormonbehandling vil være nødvendig, andre vil ikke merke noe. Det er mye du kan prøve selv for å redusere plagene og gjøre overgangsalderen lettere. Mosjon er nyttig, og vil kunne redusere beintap, i tillegg til andre positive effekter ved fysisk aktivitet, som økt allmennhelse og humør. Noen kan oppleve at symptomene blir verre av krydret mat, alkohol, røyk og koffein og det anbefales å spise sunt og begrense alkoholinntaket.

- Plages du av svette kan det være lurt å bruke luftige klær og sørge for å ha et kjølig soverom, sier Ann-Cathrin Nordal Linge. Gode rutiner for søvn og hvile er viktig dersom du sliter med søvnforstyrrelser og lite energi. - Vi i Medi3 kan hjelpe deg med gode råd og eventuelt utredning med tanke på hormonbehandling, sier Linge. Vi kan gi deg informasjon om nytte og risiko før du starter slik behandling og vi kan følge deg opp gjennom hele overgangsalderen. Mange kvinner foretrekker en kvinnelig lege når det kommer til plager i overgangsalderen og i Medi3 er vi hele tre kvinnelige leger som kan hjelpe deg, forteller Linge. – Vi er tilgjengelig for alle, avslutter hun.
 

Vi kan hjelpe deg med å få løst mange av utfordringene som skjer i kroppen gjennom samarbeid med gynekolog og eventuelt i kombinasjon med psykolog eller andre spesialister ved Medi3.

 

Kilder: Helsenorge.no, NHI.no

 

Bestill time her

}

Ålesund

Kongens gate 11

Postboks 1514, 6025 Ålesund

 

Epost: firmapost@medi3.no (send aldri personsensitive opplysninger)

 

Medi3 har dessverre ikke mulighet til å behandle sensitiv informasjon eller svare på medisinskfaglige spørsmål til pasienter pr epost, på grunn av personvern.
For mer informasjon om hvordan du kan kommunisere med oss, les mer her.

 

Åpningstider

Mandag kl 08.00 - 20.30
Tirsdag - Onsdag - Torsdag 08.00 - 17.30
Fredag 08.00 - 15.00

 

 

Ulsteinvik

Bjørndalvegen 14a - 6065 Ulsteinvik

Postboks 289, 6067 ULSTEINVIK

Postadresse:
Postboks 289, 6067 ULSTEINVIK  

Epost: ulsteinvik@medi3.no (send aldri personsensitive opplysninger)

Medi3 har dessverre ikke mulighet til å behandle sensitiv informasjon eller svare på medisinskfaglige spørsmål til pasienter pr epost, på grunn av personvern.
For mer informasjon om hvordan du kan kommunisere med oss, les mer her.

 

Åpningstider

Mandag-torsdag: 08:00-15:30
Fredag: 08:00-15:00