Endre livsstil

Endre livsstil

 
Å legge om livsstilen er en utfordring for mange. Det sies at gamle vaner er vonde å vende og det har vi alle fått erfare i en eller annen sammenheng. Har man utfordringer rundt mat, kroppsvekt og helsemå man tenke helhetlig. Men hva er det

“Spis mindre, tren mer, vær standhaftig”

Vi har alle hørt det hundrevis av ganger og mange av oss har fått erfare at det er enklere sagt enn gjort. Spørsmålet flere stiller seg er om dette virkelig er veien å gå i kampen mot kiloene og et bedre “jeg”. Har den gamle dietten gått ut på dato?

 

– Kosthold og fysisk aktivitet er selvsagt viktig. Men å endre livsstil handler om så mye mer enn det, forteller Ernæringsterapeut og Kostholdsveileder Ingeborg Tusvik Nupen hos Medi3.


Medi3 har utvidet tilbudet ved sine klinikker for å hjelpe mennesker med vektreduksjon og livsstilsendring ved å tilby skreddersydd, tverrfaglig og helhetlig behandling og oppfølging.Ernæringsterapeuten har allerede mange mennesker på kundelisten som lenge har kjempet kampen mot kiloene og fått redusert livskvalitet på grunn av det. – Vektnedgang er min hjertesak fordi det er en utfordring i samfunnet. Syv av ti er overvektige og BMI skyter i været. Det er nesten blitt en ny «normal» at mennesket er overvektig. I over 40 år har samfunnet fokusert på to ting for å gå ned i vekt; spise mindre og trene mer. Dette fungerer slett ikke for alle. Derfor har vi en mer helhetlig tilnærming for å møte disse utfordringene sammen med våre pasienter, sier Ingeborg.

 


Livsstil - hele livet
For Ingeborg og teamet på Medi3 er stikkordet langsiktig livsstilsendring. Ifølge Ernæringsterapeuten kan de fleste av oss lide seg gjennom en måned for å gå ned noen kilo. Men som mange erfarer vil man fort falle tilbake til gamle vaner, fordi et strengt regime er ulevelig i lengda. Da kan 4 kg ned altfor raskt bli 6 kg opp. Livsstilsendring er nettopp det ordet sier; endring av måten du lever livet ditt på. – Vi tar for oss mange ulike sider i kartleggingen for å skreddersy et opplegg som vil fungere i det lange løp. Får du nok søvn? Hva er dine stresspåkjenninger? Hva kan du få gjort noe med? Og ikke minst, hvordan fungerer magen din og fordøyingen? En sak er hva kostholdet ditt består av, mens like viktig er hva klarer kroppen din klarer å ta opp av næring. Allerede her begynner vi å danne oss et bilde av årsaker som påvirker hvordan du har det, forklarer Ingeborg. Men det fysiske alene er ikke nok om man skal lykkes. Kroppen vår er mer kompleks enn som så. 



– Tankesettet vårt er også viktig i denne endringen. Den indre dialogen; hva sier du til deg selv når ting butter imot? Hvordan fungerer du sosialt? Stenger du deg inne og eventuelt hvorfor? I kartleggingsprosessen er vi innom både yrkesliv, sosiale relasjoner og privatliv. Jeg spør fra dine erfaringer fra fortid for å bedre kunne danne en trygg base inn i fremtid. Alt henger sammen, presiserer Ingeborg. Og mine pasienter får stadige påminninger som dette; Det er dagen i dag du kan gjøre noe med.

 

Kulinarisk hverdag
Etter kartleggingen starter arbeidet med å skreddersy en plan som skal gi et helhetlig resultat, også i det lange løp. Trening og kosthold er selvsagt en viktig del av planen. Og med små grep kan man gjøre hvert eneste måltid til en fest på den sunne måten. – Jeg har fokus på mat; fargerik og styrkende mat som man kan glede seg over. Man skal ikke nødvendigvis spise mindre, men det handler om å spise et kosthold i balanse. Kostholdet skal tilføre deg nok proteiner, viktige fettsyrer og kostfiber og vitaminer og mineraler fra fargeriket. Du fortjener måltidsglede og nytelse! Når dette er tilpasset deg, så kan maten virkelig løfte helsa di og hverdagen din, smiler Ingeborg.

 

- Maten er såpass viktig for oss i denne prosessen fordi den både påvirker helse, motivasjon og psyke direkte. Derfor ønsker jeg ikke at maten skal bli et stressmoment for pasienten. Heller andre veien; å inspirere til deilige og naturlige matvarer som ikke er industrimat, forteller Ingeborg.

 


Avgjørende oppfølging
Å gå det lange løp alene er utfordrende både fysisk og mentalt. Vi har alle erfart å ha både kunnskap og kompetanse, men når ting butter imot trenger vi en hånd å holde i. – Oppfølging er en nøkkel. Mange av de som kommer til oss har gjort iherdige forsøk, ofte gjennom flere år for å endre livsstil. Så har skuffelsen blitt stor når de faller tilbake i gamle vaner. Derfor trenger man en å komme til, få oppfølging, velmenende tilbakemeldinger og støttende ord. Og ikke minst effektive styrkende helsetips for å holde seg til planen sin,forteller Ingeborg.

 

 

En viktig faktor: TID
I et samfunn preget av korte frister, instamoments og raske resultater kan det være en utfordring å tenke langsiktig. Dette gjelder i aller høyeste grad livsstilsendringer som både krever tid og tålmodighet. Det blir sagt at det tar 6 måneder å bygge gode vaner og 6 uker å ødelegge dem. Oppfølging og inspirasjon går hånd i hånd; og et lite dytt i ryggen når det trengs. –TTT, ting tar tid, smiler Ingeborg. – Forskning viser at en skal gjerne tenke seg 365 dager i en slik endringsprosess. Har man litt flere kilo i sekken og andre helseutfordringer som følger med, så må man kanskje tenke ett og to år. Man må altså ha
tid slik at man ikke skal få vonde og harde tilbakefall. Løpet er langt, men gode og sunne endringer vil gi varige resultater både fysisk og mentalt,
avslutter Ernæringsterapeut og Kostholdsveileder Ingeborg Tusvik Nupen hos Medi3.

 

Vil du ha mer info om tilbudet kan du ta gjerne kontakt - evt bestill deg en time så kan vi ta en prat om dine ønsker.